Etusivulle
Itämeren yleispiirteet
Itämeren historia
Lajisto ja elinympäristöt
Itämeri ja ihminen
Meriluonnon harrastaminen
Aaltojen alla -kirja
Lisätietoja


 

SUKELLUSVARUSTEET




Virkistyssukeltamisen alkuun pääset pienellä pääomalla ja perusvälineillä, joita ovat maski, snorkkeli ja räpylät. Hyvä maski on silikonia, lasi karkaistua lasia ja rakenne sellainen, että voit sulkea sieraimet sormin. Räpylät voivat olla joko umpikantaiset tai avokantaiset kantapääremmillä varustetut. Umpikantaiset ovat mukavammat, jos sukellat paljain jaloin. Jos käytät kävelypohjilla varustettua märkäpukua, avokantaräpylät ovat istuvammat. Räpylän jäykkyys valitaan käyttäjän jalkavoimien mukaan: mitä enemmän voimaa, sitä jäykemmät räpylät. Sukellusvarusteet kannattaa ostaa sukellusalan erikoisliikkeestä, joita on ainakin suuremmissa kaupungeissa. Varusteiden hintahaitari on melkoinen, joten tarjouksia etsimällä ja pyytämällä voi säästää paljon. Perusvälineiden lisäksi tarvitset puukon, jolla saat nopeasti irrotettua itsesi esimerkiksi kalaverkosta, puukon terän pitää olla ruostumatonta terästä.

Suomessa vedet ovat kylmät ja paljon sukeltavan tai snorklaavan kannattaa hankkia neopreeninen märkäpuku. Puvussa täytyy olla neopreeniä vähintään 5 mm paksuinen kerros. Parhaita märkäpukuja ovat kaksiosaiset puvut, joissa alimpana ovat haalarihousut ja niiden päällä kiinteähuppuinen takki. Puvun täydentävät sukat ja kolmi- tai viisisormiset hansikkaat. Vaikka märkäpuvussa kastuu, hyvin istuvassa puvussa vesi ei vaihdu puvun sisällä vaan lämpenee pian. Neopreenikumin pienet kaasurakkulat eristävät tehokkaasti ja sukeltaja pysyy lämpimänä vielä nolla-asteisessa vedessä.

Neopreenikumin kaasurakkulat ja muut sukellusvälineet kelluttavat tehokkaasti, joten pinnan alle mennäksesi tarvitset myös lyijypainoilla varustetun painovyön. Sukeltajan ja puvun mukaan painojen tarve vaihtelee 4–12 kiloon.

Laitesukeltamiseen tarvitset lisäksi paineilmasäiliön, hengitysventtiilin, varsinaisen ja vara-annostimen, tasapainotusliivin joko kellon, syvyysmittarin, kompassin ja säiliöpainemittarin tai sukellustietokoneen. Tasapainotusliivin avulla sukeltaja tasapainottaa itsensä sukellussyvyydessä, liivi helpottaa sukeltamista, mutta auttaa sukeltajaa myös tarvittaessa kellumaan pinnalla. Hengitysventtiilin eli regulaattorin kautta sukeltaja voi hengittää yhtä kevyesti paineilmasäiliöstä syvyydestä riippumatta. Erilaiset mittarit taas ovat välttämättömiä, jotta sukeltaja tietäisi kuinka paljon hengitysilmaa on jäljellä ja kuinka kauan hän voi olla veden alla missäkin syvyydessä saamatta sukeltajantautia. Kompassin avulla sukeltaja välttää eksymisen.




>> Sivun alkuun