Etusivulle
Itämeren yleispiirteet
Itämeren historia
Lajisto ja elinympäristöt
Itämeri ja ihminen
Meriluonnon harrastaminen
Aaltojen alla -kirja
Lisätietoja


 

VESILUONNOSTA HARRASTUS



Vesiluonnosta voi nauttia aina; lapset rakentavat puroja, uittavat kaarnaveneitä, uivat, keräilevät kiviä, simpukoita ja heiniä rannalta, tarkkailevat aaltojen liikettä ja katselevat kaloja. Vesiluonto virkistää ja virvoittaa myös stressaantuneen aikuisen. Luonnossa liikkuminen ja luonnon tarkkailu on hauskaa ja antoisaa, mutta tarkkailusta ja liikkumisesta voit tehdä myös tavoitteellista. Voit ryhtyä harrastamaan luontoa ja tutkia sitä itse. Luontokoulut ja opastuskeskukset antavat opetusta ja tarjoavat välineitä harrastamiseen.

Luontoharrastus voi myös liittyä muihin harrastuksiin. Luonnosta voit kirjoittaa, siitä voit piirtää tai maalata, veistää, valaa tai säveltää. Luontokuvaus on suosittu harrastus ja joillekin jopa ammatti. Sukeltaen, snorklaten ja veneillen pääset helposti lähelle vesiluontoa. Sukelluskursseja järjestävät sukellusliikkeet ja -seurat. Varsinkin sukellusseuroja on nykyään lähes jokaisella paikkakunnalla.

Vedenalaisen luonnon tarkkailemiseksi sinun ei välttämättä tarvitse olla sukeltaja. Matalassa vedessä vedenalaisen maailman voi nähdä vesikiikarin avulla kahlaten tai veneen laidan yli kurkottaen. Vesikiikari on putki tai pönttö, jonka toinen pää on avoin ja toinen pää suljettu vesitiiviisti läpinäkyvällä kannella. Valmiita latteita myydään vene- ja sukellustarvikeliikkeissä, mutta voit rakentaa sellaisen myös itse: Leikkaa muoviämpärin pohjaan sopivan kokoinen aukko tähystämistä varten ja liimaa tiiviisti ämpärin suulle sopivan kokoinen akryylilevy. Kiikarin sisään ei saisi päästä päivänvaloa, sillä muuten näet vain oman peilikuvasi.

Vesiympäristön olosuhteiden seuraaminen auttaa sinua luomaan kuvaa siitä, mitä vedenalaisessa luonnossa tapahtuu. Vertaa veden lämpötilaa, sameutta ja muita tekijöitä keräämiisi havaintoihin. Valokuvaamalla tai videoimalla kuvattua otosta voit tutkia yhä uudelleen ja kerta kerralta tarkemmin. Kuvaamalla voi myös tutkia kasvien tai kalojen kokoa tai runsautta.

Veden laatua on vaikeaa kotikonstein tutkia tarkasti, mutta veden sameutta jokainen voi seurata näkösyvyyden avulla. Rakenna halkaisijaltaan 15 - 20 cm kokoinen, pyöreä, valkoinen levy. Kiinnitä levy ohueen köyteen tai naruun siten, että se roikkuu vaakasuorassa ja laita levyn alle paino. Naruun on hyvä merkitä etäisyys ainakin puolen metrin tarkkuudella, jotta voit lukea levyn syvyyden veden pinnasta. Narun sijaan voit käyttää myös pitkää mittanauhaa. Näkösyvyys kannattaa mitata aina mahdollisimman valoisaan aikaan vuorokaudessa. Laske levy veteen kunnes se juuri katoaa näkyvistä. Kirjaa muistiin syvyys, päivämäärä ja kellonaika ja onko taivas pilvinen vai aurinkoinen. Samalla voit mitata pinta veden lämpötilan. Sukeltajat voivat mitata myös veden lämpötilaa eri syvyyksissä.




>> Sivun alkuun