Etusivulle
Itämeren yleispiirteet
Itämeren historia
Lajisto ja elinympäristöt
Itämeri ja ihminen
Meriluonnon harrastaminen
Aaltojen alla -kirja
Lisätietoja


 

YHTEISTYÖKUMPPANIT



Hankkeen rahoittajia ja yhteistyökumppaneita ovat olleet EU:n Etelä-Suomen aluekehitysohjelma Interreg IIIA, Uudenmaan ympäristökeskus, Helsingin kaupungin Ympäristökeskus, Espoon kaupungin suomenkielinen koulutuskeskus, Kauniaisten kaupunki, Kotkan kaupunki, Vaasan kaupungin ympäristöosasto, Metsähallituksen luonnonsuojeluosasto, WWF ja Alleco Oy. Helsingin Yliopiston luonnontieteellisen museon kasvitieteen laitokselta Marja Koistisen kasvikokoelmaa on saatu skannata hankkeen käyttöön.




Etelä-Suomen rannikkoseudun Interreg IIIA-ohjelma

on Euroopan aluekehitysrahastosta osarahoitettu EU:n rajat ylittävän yhteistyön ohjelma. Sillä tuetaan eteläsuomalaisten paikallis- ja aluetason toimijoiden Viro-yhteistyötä kunnes vapun 2004 jälkeen ohjelma muuttuu Etelä-Suomen ja Viron Interreg IIIA -ohjelmaksi, josta tuetaan rajanylittävää yhteistyötä molemmin puolin Suomenlahtea. Lisää tietoja ohjelmasta saa osoitteesta www.varsinais-suomi.fi/etela-suomi_interreg ja toukokuun 2004 jälkeen osoitteesta www.interreg-finest.net.




Uudenmaan ympäristökeskus

on Suomen alueviranomainen, joka edistää kestävää kehitystä, luonnonvarojen käytön kestävyyttä ja ympäristönsuojelua, luonnon monimuotoisuuden ja toimintakyvyn sekä ympäristön kauneus- ja kulttuuriarvojen säilymistä, kehittää ihmisen elinympäristöä ja yhdyskuntarakennetta sekä huolehtii vesivarojen käytöstä ja hoidosta omalla toimialueellaan. Ympäristökeskus toimii Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan maakuntien alueella. Tarkastaja Riitta Salasto ja ylitarkastaja Mikaela Ahlman ovat toimineet hankkeen yhteyshenkilöinä.




Espoon kaupungin Suomenkielinen koulutuskeskus

tarjoaa lapsille ja nuorille korkeatasoiset, monipuoliset ja alueellisesti tasapuoliset koulutusmahdollisuudet. Toiminnan lähtökohtana on koulutuksellinen tasa-arvo, joka huomioi oppijan yksilölliset ominaisuudet.




Helsingin ympäristökeskus

toimii helsinkiläisten ja ympäristön puolesta. Laajan palvelutoiminnan ohella se mm. julkaisee verkkosivuillaan Helsinkiläisen ympäristöoppaan.

Harakan luontokeskus tarjoaa elämyksellistä toimintaa ja saaristoluontotietoa kaikenikäisille helsinkiläisille vauvasta vaariin. Luontokeskus toimii historiallisissa tiloissa ihastuttavalla Harakan saarella, jonka kasvillisuuden ja linnuston rikkaus on vertaansa vailla. Luontokeskus on ympäristökasvatuksen toiminta- ja kehittämiskeskus, joka tarjoaa palveluita ja tietoa mm. ympäristökasvatuksen menetelmistä kouluille ja päivähoidolle.

Sama meri kaikissa meissä -näyttely tarjoaa koko perheelle elämyksellisen tietopaketin Suomenlahden vedenalaisesta maailmasta. Akvaariot, kiehtovat pienoismaailmat, lasten toiminnallinen Vellamon valtakunta, meren menneisyyden ihmeellisyydet ja meren sisäiset maisemat on rakennettu armeijan vanhoihin vajoihin ja ammusvarastoihin. Lisätietoja näyttelystä, luontokoulusta, satuseikkailuista sekä kursseista löydät osoitteesta www.hel.fi/ymk/harakka.html

Meri minussa -hanke
Meri minussa –hankkeen tavoitteena on avata noin kolmen miljoonan Suomenlahtea seilaavan laivamatkustajan silmät näkemään ympäröivän meremme arvo. Helsingin ja Tallinnan vilkkaisiin terminaaleihin rakennetaan Suomenlahden ainutlaatuisuudesta ja sen nopeasta muuttumisesta kertova näyttely.

Helsingin ja Tallinnan väliä seilaaville räätälöity laivamatkustajien merikartta innostaa matkustajat maiseman havinnointiin laivamatkan aikana ja kannustaa ottamaan määränpään luontoon tutustuminen osaksi matkaohjelmaa. Näin saadaan Suomenlahden saaristo, sen luonnonarvot ja herkkyyden muutoksille tutuksi ja läheiseksi niillekin ihmisille, jotka eivät omista venettä tai muutoin liiku saaristossa. Keväällä 2004 valmistuvat myös kaksi kirjaa, Sama meri – erilaiset rannat -kirja Suomenlahden luonnosta ja siellä retkeilystä kiinnostuneille sekä Sampon merkillinen merimatka –satu Suomenlahden luonnon muinaisista vaiheista.

Meri minussa–hanke toteutetaan yhteistyössä suomalaisten ja virolaisten ympäristökasvattajien, tutkijoiden ja taiteilijoiden ja kanssa. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja se toteuttaa Etelä-Suomen rannikkoseudun Interreg IIIA –ohjelmaa. Hanketta koordinoi Helsingin kaupungin ympäristökeskus.

Näyttely on terminaaleissa 14.5.2004 –31.3.2005.






Kotkan kaupunki

Kymijoen ja meren kaupunki Kotka perustettiin vuonna 1878. Kaupungissa on noin 55 000 asukasta. Sahateollisuuden keskittyminen aikoinaan Kymijoen suuhun loi edellytykset puunjalostusteollisuudelle ja satamatoiminnoille. Kotka ja Kymenlaakson alue on valtakunnallisesti merkittävä, monialainen teollisuuskeskus. Satama on yksi maamme suurimmista ja nykyaikaisimmista vientisatamista. Teollisuuden ja sataman ympärille on muodostunut kansainvälisten logistiikkayritysten palveluverkosto.

Kotka on koulu- ja opiskelukaupunki. Kotkassa sai alkunsa ammattikoululukio, keskiasteen koulutusmahdollisuudet ovat monipuoliset ja ammattikorkeakoulu tuottaa eri alojen osaajia, mm. metsä- ja puutalouteen, automaatio- ja ohjelmistotekniikkaan, logistiikkaan, merenkulkuun, kansainväliseen kauppaan ja terveysalalle.

Kotka on myös vahva urheilu- ja kulttuurikaupunki. KTP, Langinkosken keisarillinen kalastusmaja, Alvar Aallon Sunila, Juha Vainio, Kairo, Sapokan vesipuisto ja Meripäivät ovat tehneet Kotkan tunnetuksi. Kymijoen lohisoitto ja Kymi-Sinfonietta edustavat loistavasti klassista kulttuuria. Suomen ensimmäinen kansainväliset mitat täyttävä akvaariotalo Kotka Maretarium avattiin vuonna 2002. Siellä voi nähdä yli 50 kotimaista kalalajia silmästä silmään. Akvaarion lisäksi Maretariumissa on Meriteatteri, näyttelyjä viimeisistä kalatutkimuksista, meriaiheinen matkamuistomyymälä, kahvila sekä tutkija- ja luontokoulutilat. Maretarium on Kotkan kaupungin, Helsingin yliopiston ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen pitkäaikaisen yhteistyön tulos. Maretariumissa saat tietoa myös muista Kotkan nähtävyyksistä ja erityisesti Itäisen Suomenlahden kansallispuistosta.

Kotka on kansainvälinen merikaupunki, jonka rikas historia näkyy ja tuntuu kaupunkikuvassa. Savolaisten Ameriikkanakin tunnettuun kaupunkiin on vuosisatojen kuluessa tullut ihmisiä monista maista ja Suomestakin eri puolilta. Kotkalaiset tunnetaankin yleisesti mukavina ja iloisina ihmisinä, jotka ottavat Kotkaan saapuvat avosylin vastaan!




Kauniaisten kaupunki

on yksi pääkaupunkiseudun neljästä kaupungista. Kauniainen on noin 8500 asukkaan huvila- ja puutarhakaupunki. Kauniaisten kulttuurihistoria on rikas ja kaupunki on inspiroinut monia tunnettuja suomalaisia kirjailijoita ja taiteilijoita heidän elämäntyössään. Urheilun ja liikunnan harrastajille kaupunki tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia. Nuorisolle kaupungissa on oma nuorisotalo, jossa myös kerhot toimivat aktiivisesti. Vuosittain toukokuun alussa kaupunki järjestää yhteistoimin yhdistysten kanssa Kauniaisten päivät.




Vaasan kaupungin ympäristökeskus

on hankkeen ainoa yhteistyökumppani Pohjanmaalta. Vaasa on alueen veturi ja merellinen menestyjä. Vaasa edistää kestävää kehitystä, jotta tulevilla sukupolvilla ja kaupunkilaisilla on mahdollisuus nykyistä parempaan elinympäristöön ja elämänlaatuun. Vaasa säilyttää viheralueita kaupungin keuhkoina ja virkistysalueina sekä vaalii kaupungin luonnon monimuotoisuutta ja tekee voitavansa, jotta liikenteestä, tuotannosta ja muusta toiminnasta aiheutuu nykyistä vähemmän terveys- ja ympäristöhaittoja. Vaasa käyttää luonnonvaroja säästeliäästi ja suosii hankinnoissaan niitä tuotteita ja palveluita, jotka kuluttavat mahdollisimman vähän luonnonvaroja ja aiheuttavat mahdollisimman vähän haitallisia muutoksia luonnossa. Kaupunki ottaa omalta osaltaan vastuuta myös maailmanlaajuisesta ympäristöstä osallistumalla kansainväliseen ympäristöyhteistyöhön.




Metsähallituksen luonnonsuojeluosasto

Metsähallituksen luonnonsuojelun tulosalue hoitaa suurinta osaa maamme luonnonsuojelualueista, kaikkia erämaita ja valtion retkeilyalueita sekä yleisiä vesialueita, yhteensä 36 600 km2 maa-alueita ja 31 400 km2 vesialueita. Merialueella Metsähallitus hoitaa mm. Itäisen Suomenlahden, Tammisaaren saariston, Saaristomeren ja Perämeren kansallispuistoja. Merenkurkun saaristossa on useita valtiolle luonnonsuojelutarkoitukseen hankittuja alueita, joita Metsähallitus niin ikään hoitaa.

Metsähallituksen luontokeskuksista eteläisimmät, Sinisimpukka Kasnäsissä ja Tammisaaren luontokeskus, esittelevät kävijöille monipuolisesti Itämeren luontoa ja virkistyskäyttömahdollisuuksia. Metsähallitus on myös kumppanina Vaasassa Pohjanlahden maankohoamista esittelevässä Terranovassa - Merenkurkun luontokeskuksessa sekä rakenteilla olevassa Korpoströmin saaristokeskuksessa.

Metsähallitus on aloittanut yhteistyössä useiden muiden tahojen kanssa laajan, useita vuosia kestävän merenalaisen luonnon kartoituksen, joka palvelee sekä näiden luontotyyppien suojelua että merialueiden hoitoa ja kestävää käyttöä.

Tässä hankkeessa Metsähallitus on ollut mukana tärkeänä yhteistyökumppanina ja rahoittajana. Hankkeen ohjausryhmän jäsenenä Metsähallituksesta toimi Anneli Leivo. Lisätietoa www.metsa.fi ja www.luontoon.fi.




WWF

on ympäristöjärjestö, joka toimii maailmanlaajuisesti uhanalaisten lajien ja luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi, kestävän kehityksen edistämiseksi ja tuhlailevan kulutuksen vähentämiseksi. WWF:n missio onkin luonnonsuojelu ihmisen kanssa. WWF:llä on ympäri maailmaa jopa n. 5 miljoonaa tukijaa, joista Suomen WWF:n vuositukijoita on lähes 8000 ja muita tukijoita on yli 50 000.

WWF:llä on meneillään lukuisia suojeluohjelmia, joista yksi on Nepalin tiikerin suojeleminen salametsästykseltä. Tiikerien – kuten monien muidenkin eläinten - ruumiinosista käydään maailmalla kauppaa joka on suuri tekijä eläinten sukupuuttoon kuolemiselle. Myös merikilpikonnat kuuluvat maailman uhanalaisimpiin eläinlajeihin, joiden hyväksi WWF on tehnyt töitä jo vuosia.

Itämeri on Suomen WWF:n keskeinen toimintakohde, ja Operaatio Merenneito on Suomen WWF:n suurkampanja Itämeren tervehdyttämiseksi. WWF haluaa pelastaa maailman saastuneimman meren mm. herättämällä suomalaiset ymmärtämään, että me kaikki voimme valinnoillamme vaikuttaa Itämeren tilaan.

WWF on myös huolestunut lisääntyvistä öljykuljetuksista Itämerellä. Öljyonnettomuuden varalle WWF on perustanut vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot, joihin voi liittyä kuka tahansa 18–69 -vuotias suomalainen.

Nyt voit myös Sinä tulla mukaan auttamaan suojelutyössä! Tukemalla WWF:n toimintaa sivuilla www.wwf.fi/tue ja www.wwf.fi/lahjoita voimme yhdessä pelastaa maapallon pala palalta!

Tässä hankkeessa WWF on ollut mukana tärkeänä yhteistyökumppanina ja rahoittajana. Lisäksi WWF:n meriasiantuntija Anita Mäkinen on toiminut hankkeen ohjausryhmässä.




Alleco Oy

on hankkeessa paitsi toteuttajana myös rahoittajana. Alleco on vuonna 1989 perustettu meribiologisiin ja limnologisiin tutkimus- ja opetustöihin perehtynyt konsulttitoimisto. Olemme tunnettuja hyvästä asiantuntemuksesta ja erittäin laadukkaasta työstä. Erikoisuutemme ovat sukeltamista vaativat tutkimus-, näytteenotto- ja kuvaustyöt. Annamme myös alan opetusta ja ympäristövalistusta sekä toteutamme vuorovaikutushankkeita.

Muita yhteistyökumppaneita ovat olleet Kotkan Maretarium, joka testaa ja kehittää harrastusosiota, myös Vaasassa sijaitseva Terranova luonto-opastuskeskus ja Tervalammen ala-aste testaavat harrastusosiota. Asiantuntijat FT Johanna Ikävalko, FT Mikko Kiirikki, FL Marja Koistinen, FM Kirsi Kostamo-Liusvaara, MMT Hannu Lehtonen, FT Riggert Munsterhjelm, FT Anita Mäkinen, FM Niko Nappu, FT Ari Ruuskanen, FL Ilmari Valovirta ja FT Risto Väinölä ovat lukeneet ja kommentoineet tekstiä.




>> Sivun alkuun