Etusivulle
Itämeren yleispiirteet
Itämeren historia
Lajisto ja elinympäristöt
Itämeri ja ihminen
Meriluonnon harrastaminen
Aaltojen alla -kirja
Lisätietoja


 

RAKENTAMINEN



Rakentaminen vaikuttaa suoraan Itämereen silloin, kun rakennetaan meren rannalle. Yleensä ranta-alueelle ei saakaan rakentaa ilman asema- tai yleiskaavaa. Ranta on arvokas elinympäristö kaloille, vesilinnuille ja vesikasveille. Rantaan rakennettaessa tulisi jättää suoja-alue estämään maa-aineksen valumista sadevesien mukana mereen ja varmistaa, ettei tontilta valu jätevesiä tai pesuvesiä suoraan mereen. Kun rantoja rakennetaan tai täytetään merenlahtia, tulisi rannat luonnollistaa myös vedenalaisen luonnon osalta. Silloin taattaisiin vesikasveille, kaloille ja linnuille elinympäristöjä ja ihmisille rannan virkistyskäyttö.

Myös siltojen ja teiden rakentaminen vaikuttaa Itämereen etenkin liikennettä lisäämällä. Meren saarille ja lahtiin rakennetut sillat ja pengertiet voivat myös muuttaa merenlahtien tai salmien virtauksia ja siten vaikuttaa esimerkiksi kalojen kutemiseen ja vesikasvien hyvinvointiin.

Merihiekan nosto ja ruoppausjätteiden läjitys vaikuttavat suoraan Itämereen. Hiekan nosto muuttaa suoraan vedenalaista maisemaa, syyssuhteita ja virtauksia; läjitys aiheuttaa samentumista ja saattaa palauttaa kiertoon jo sedimentoituneita, myrkyllisiä aineita.

Kuitenkin kaikenlainen rakentaminen kuluttaa aina luontoa, myös Itämerta. Rakentaminen vie elinympäristöjä eläimiltä ja kasveilta, myös uhanalaisilta. On laskettu, että noin 10 % uhanalaisten eläinten elinympäristöistä tuhoutuu rakentamisen takia. Rakentaminen vaikuttaa ympäristöön rakennusmateriaalien tuotannossa, itse rakentamisessa, syntyvien jätteiden käsittelyssä ja rakennusten käytössä. Rakennustyömailla käsitellään ympäristölle ja terveydelle haitallisia aineita, kuten liuottimia, maaleja, laasteja, pesuaineita ja liimoja. Rakentaminen tuottaa kasvihuonekaasuja, lisää hapanta laskeumaa ja alailmakehän otsonia. Kiinteistön liikenteellinen sijainti ja sen käyttäjien liikkumistavat vaikuttavat myös ympäristöön: jos asukkaiden tai kiinteistössä vierailevien on käytettävä liikkumiseen henkilöautoa, se lisää myös hiilidioksidi ja typpipäästöjä.

Ekologisessa rakentamisessa huomioidaan ympäristö ja sen tarjoamat mahdollisuudet esimerkiksi uusiutuvien energiamuotojen käyttöön. Rakennusmateriaalit ovat uusiutuvia, esimerkiksi puu, hirsi ja savi ovat ekotalon seinäksi sopivia. Eristeissä, maaleissa, tapeteissa ja muissa materiaaleissa on valittavana useimmiten hengittävä, uusiutuva vaihtoehto. Kierrätysmateriaalien käyttö, lämmitysjärjestelmän ja jätehuollon järjestäminen vaativat hiukan enemmän ponnistelua, mutta näissäkin löytyy ekologinen vaihtoehto. Haja-asutusalueella tulisi valita kompostoiva kuivakäymälä ja harmaiden vesien suodatus maaperässä; maalämmön ja aurinkoenergian suosiminen voi pitkän päälle olla myös taloudellisesti järkevää.

Varsinais-Suomen Agenda 21 -työssä on kerätty opaskansio Haja-asutusalueen jätevedet, jossa on hyödyllistä tietoa vettä säästävistä käymälä- ja jätevesiratkaisuista. Myös Suomen Luonnonsuojeluliitolla on lainattavaa tai tilattavaa materiaalia ekotehokkaasta ja ympäristöystävällisestä rakentamisesta.

Tarkempia tietoja rakentamisen ympäristövaikutuksista ja niiden hallinnasta löytyy täältä.

Suomessa rakentamista säätelee maankäyttö- ja rakennuslaki ja –asetus. Maankäyttö- ja rakennuslain edistää hyvän elinympäristön luomista ja yhdyskuntien kestävää kehitystä, vahvistaa avointa ja vuorovaikutteista toimintakulttuuria maankäytön suunnittelussa sekä varmistaa rakentamisen laadun. Kaavoituksen vuorovaikutteisuutta lisää laissa määritelty osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Suunnitelma tehdään heti kaavoituksen alkuvaiheessa ja siinä mainitaan kaavan valmisteluun kytkettävät osalliset sekä sopivimmat tavat aidon vuorovaikutuksen aikaansaamiseksi. Osallisilla tarkoitetaan maanomistajia ja kaikkia niitä, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin kaava saattaa huomattavasti vaikuttaa sekä niitä viranomaisia ja yhteisöjä, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään. Kunnan on ilmoitettava kaavoituksen vireilletulosta sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta riittävästi. Tarkempia tietoja maankäyttö- ja rakennuslaista saat täältä. Kun haluat vaikuttaa kaavoitukseen, osallistumissuunnitelma tarjoaa siihen mahdollisuuden.




>> Sivun alkuun