Etusivulle
Itämeren yleispiirteet
Itämeren historia
Lajisto ja elinympäristöt
Itämeri ja ihminen
Meriluonnon harrastaminen
Aaltojen alla -kirja
Lisätietoja


 

SUKELTAMINEN



Sukeltaminen, pinnan alle pääsy kiehtoo monia. Yksinkertaisinta on sukeltaa vapaasti, vain painua pinnan alle. Snorklatessa sukeltajalla on hengitysputki ja naamari, jonka läpi voi tutkia vedenalaista elämää. Uimaräpylät tehostavat uimista ja vapauttavat kädet muuhun, märkäpuku suojaa kylmältä. Laitesukeltajat kantavat hengityskaasun mukanaan paineilmasäiliöissä, jolloin he voivat viipyä veden alla pitkiä aikoja.

Laitesukelluksen aloittamiseen tarvitset koulutusta, jota järjestävät sukellusseurat ja sukellusalan yritykset. Sukelluskursseilla opit sukeltamaan turvallisesti. Kursseista saa tietoa Suomen urheilusukeltajien liitosta. Sukelluskoulutusjärjestelmiä on kolme, CMAS, PADI ja NAUI, mutta jokaisella järjestelmällä oppii sukeltamaan. Snorklailun voit opetella itsekin, mutta kurssin kautta pääset nopeammin alkuun.

Turvallisuus on tärkeä osa kaikkea sukeltamista. Yksin ei saa sukeltaa, vaan laitesukeltajalla pitää aina olla vähintään sukelluspari parinarulla kiinni ranteessa tai köyden päässä pinnalla. Pinnalla pitää aina olla joku vahtimassa, että kaikki sujuu hyvin. Koulutuksen kautta opit kaikki sukellusturvallisuuden kannalta tärkeät asiat. Laitesukelluksen opettelu omin päin on hengenvaarallista.

Snorklaajallakin täytyy olla rannalla joku katsomassa, että kaikki sujuu hyvin. Vyötärölle kannattaa myös kiinnittää kelluva köysi ja köyden päähän poiju, niin veneilijät huomaavat snorklaajan ja jos snorklaaja väsyy, poijua voi käyttää kellukkeena.




>> Sivun alkuun